budzak blog

Djeca u osnovnoj školi “ne drže” fizičko?

U jednoj osnovnoj školi u Podgorici djeca nižih razreda nemaju fizičko vaspitanje, iako je ono u rasporedu dvaput nedeljno – kao zadnji čas doduše. Tako učitelji mogu da ih ranije “pušte” kući da gledaju crtane filmove, zabodu noseve u ekrane ili klošare oko zgrade, a oni da završavaju već svoje “obaveze”. (!?)

Zanimljivo, u isto vrijeme sale ne zvrje prazne već su od strane iste škole izdate pod zakup raznim privatnih sportskim klubovima u kojima se održavaju treninzi košarke, odbojke, fudbala itd. Naravno, i škola je oblijepljena reklamama te u holu uz sve nosioce diplome “Luča” od osnivanja škole i ostalu istoriju možemo vidjeti i šta se nudi u kompenzaciji za fizičko nevaspitanje.

A i gdje te pare od skoro cjelodnevnog zakupa školske sale idu? To je 30+ eura za sat vremena, uz grijanje i osvjetljenje i još skuplje. A ne možeš do termina doći koliko su zauzeti. Profesori već imaju plate iz budžeta države. Minimum 10 sati na dan jednako minimum 300 eura na dan jednako minimum 9 hiljada mjesečno. Po školi. Gdje ide taj novac? Nije teško pitanje – težak je odgovor.

Što će đeci fizičko, be ale tamo

Je li normalno da se čovjeku i to djetetu od 2 najveća faktora za pravilan razvoj – zdrava ishrana i fizička aktivnost – sabotira jedan, u nekoliko prvih razreda osnovne škole kada djeca “na oko rastu” i značajno se razvijaju fizički? Da li postoji Ministarstvo obrazovanja i školski inspektori i za šta služe?

Mada, svi već znamo kako su oni svi sa svima dobri tako da je vjerovatno to sve i u redu, nego smo mi nešto pobrkali, sasvim sigurno. I – što je najgore – ovo je praksa u skoro svim osnovnim školama u Podgorici.

Što reče onaj neki dan na onom spotu:
– Uzmi grožđa?
Vrhunska je fora, baš.

12 thoughts on “Djeca u osnovnoj školi “ne drže” fizičko?”

  1. znam da DOBAR procenat od tih para ide direktoru skole. stvarno je sramota, pa posle se kuka kako su djeca nezdrava, krive kicme i debela!

  2. meni dijete fizicko je imalo 5 puta u toku svih 9 razreda! iako je po rasporedu, profesora nema il su pjani.

    znate li da vecina profesora fizickog umre od ciroze jetre??? APSURDISTAN

  3. SRAMOTA! zato su profesori i nastavnici svi u politicke partije, za to se ima kad itekako! a za to sto su placeni nemaju kad! Pih

  4. ovo je stvarno sramota i katastrofa. posle se zale sto stu djeca debela i sto im je kriva kicma i sto su nesposobni za sport. ima li u ovoj zemlji Ministarstva Prosvjete i kako bi reagovali da se na primjer uopste ne drzi MATEMATIKA par godina???

  5. Stoka korumpirana, em sjebavaju mladež em podrivaju normalan sistem skolstva. naravno njih zabolje jer ce tisnut koji euro u dzep, da izvedu gospodzu u hard rok kafe. PI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *