budzak.me

Emotivne percepcije, kuda s njima i kako?

Kada se dve ljudske percepcije životom i situacijama spoje, postavljam pitanje: da li se tada spajaju u jednu zajedničku emotivnu percepciju, ili se jedna od njih transformiše u ovu drugu?

Najgore je da ne razgovaraju. U tim ćutljivim vremenima jačaju zasebno. Udaljavaju se i postaju percepcije za sebe. Vide se, tu su jedna pored druge, ali su im pogledi sivi i zamućeni sopstvenim potrebama i prohtevima. Tada se međusobno povređuju, ne razumeju, postaju oštre i brane svoje ivice ne dajući da se granice prevaziđu.

Težnja da postanu jedno, zatrpana je svakodnevnim istrošenostima. Ako pak jedna percepcija razgovara, a druga ćuti, izgledi za međusobnim povređivanjem su podjednaki kao i kada ćute.

Veća emotivnost percepcije koja pokušava da se prilagodi zajedničkim životnim ne baš šarenim i mirisnim situacijama, može je uvući u transformaciju, u percepciju koja stoji i samo očekuje da postanu jedno. Transformacija boli. Nije prirodna. Ta bol u koju je vuče percepcija koja stoji, upravo je bol zbog stajanja, a život ide, ne može da stoji i čeka.

Ne postoji način da se zdravo spajanje u jedno desi, ako samo jedna percepcija radi na prilagođavanju drugoj. Ne može samo jednu da boli, mora ih boleti obe. To se zove kompromis i jedino je on u stanju da od dva polomljena sačini jedno.

Popravka boli, ali se svaka od strana mora pojedinačno prilagođavati jedna drugoj čitav život. I boleće svaki put, ali boleće ih obe. Bitan je kontinuitet, neizdvajanje jedna od druge, konstantan razgovor i borba. I tada nema transformacije, jedne u drugu, nema izdvajanja i posmatranja samo iz svoje prizme. Kasnije se bol i ne oseća, prestaje da bude bol, stapa se sa srećom u malim stvarima i istom pogledu na život.

Paradoks spajanja dve emotivne percepcije u jednu zajedničku percepciju su konstantni načini spajanja, koji su kroz vreme drugačiji, kroz boje različitiji, nekad sivi, nekad žuti, crni ili crveni, ali uvek zajednički.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *