Jutarnji outdoor tRip

Jeste li jutarnji tip ili ne? I šta to uopšte znači – jutarnji tip? Ko uopšte smišlja ove i ovakve termine koji “definišu” dosta toga a obesmišljavaju mnogo više, i koji se definitivno lijepe kao ludi za svakodnevnicu a samo zato jer zvuče dobro. Klasično etiketiranje upotrijebljeno kao oružje protiv glupljeg dijela naroda, koji je uvijek u velikoj većini.

“Cause let’s face it – most of the people are dumb as fuck” – Joe Rogan

Jutro – početak dana. Prva dnevna svjetlost koja vam direktno utiče na svijest obavještavajući vas o novom početku. A svi počeci nose sa sobom tu konstruktivnu energiju. Kako napraviti da to bude vjetar u leđa ostatku dana, kako ekspresno napuniti životne baterije i učiniti da ostatak dana bude pjesma, ma kako vam se juče činilo da će biti. Kako kvalitetno početi dan?

Razvlačite se, tražite telefon da što prije eliminišete nesnosni zvuk alarma, razmišljate pola sekunde oko izbora “off” ili “snooze” i već mislite o povratku u krevet i spavanju još sat vremena. Ili možda da skuvate kafu, nagužvate neku čokoladicu u usta, priključite se na internet šarenilo i budete rano ujutru up-to-date sa raznim važnim i nevažnim informacijama i glupostima. Ali ne – izdržite u namjeri – na brzinu se obucite, čaša vode, kašika meda i hop – napolje! Kada udahnete jutarnji vazduh biće vam drago što se niste kukavički povukli i ostali kući – već tad ćete biti zadovoljniji sobom. Takođe će vam se probuditi zamrli životinjski instikt da, kao i ostali sisari, treba da budete napolju, da vam treba kiseonika i fizičke aktivnosti da bi bili zdravi i jaki, umjesto mirisa kompjutera, kancelarijske klime i instant kafe. Što se tripujete da niste obični majmuni koji govore?

Svakodnevno prisustvujemo zalasku, skoro nikad izlasku sunca – stoga i depresija

Ako je vrijeme lijepo moja prva misao je biciklizam, trim staza ili šetnja. Sviće već oko 6. Odlično – do 7 ima masu vremena, a tek do 8 ima i previše. Ako ste legli u 10-11 prethodne večeri naspavali ste se sasvim dovoljno da bez posledica funkcionišete čitav dan. Složićete se da je sat ili dva vremena jutarnjeg treninga/skitnje super luksuz u današnjem prebrzom svijetu. Nemoj da ste lijeni.

Ako ste na biciklu izbor je više nego širok. Imate četiri strane svijeta, bezbroj ulica, trotoara, makadamskih puteva, staza, livada… Možete obići sve što vas zanima, svakog dana. Ja volim da obilazim nova naselja, tj. naselja u koja obično rijetko ili nikad ne zalazim. Naravno, čini vam se da je taj broj konačan u vašem malom gradiću, ali i pored te činjenice uvijek vidim nešto novo – novu ulicu, kuću, kafe, lijepu baštu, procvjetalo drvo itd. Ko gleda vidi. Osim vrhunskog fitnesa koji dobijate, vježbate i vaše biciklističko umijeće, uživate u uzbrdicama, nizbrdicama, zaobilaženju raznih prepreka i nalaženju alternativnih puteva i rješenja.

Jutarnji džoging ili šetnja parkom ili trim stazom će takođe biti super ulaganje u vaše zdravlje. Svjež vazduh, miris drveća i smole, fizička aktivnost a tu su i klupe razboj vratilo i razna druga pomagala. Uvijek imate i prirodan parter – travu – za sklekove trbušnjake leđne razgibavanje istezanje itd. ako ste za malo jutarnje agresije. Svakog dana možete podesiti sebi super trening spram raspoloženja. A čak iako samo prošetate vi ste već spremni za sve stresove koji će vam se tog dana stuštiti na glavu.

Ako pada kiša – odlično, eto povoda da uzmete KIŠOBRAN – to je ona davno zaboravljena stvar u našem društvu koja se otvara kad pada kiša i štiti vas da ne pokisnete. Danas su svi super-osjetljivi i kad pada kiša ne mrdaju napolje osim ako baš moraju. Dok šetate možete slušati neku muziku ili audio knjigu, podkast ili radio. Pošto je tako rano i nema nikoga možete i pjevati ili zviždukati neku melodiju i pustiti mašti na volju. U takvom vanrednom stanju stvari i ponašanja možda vam se nešto i “otvori”.

Ako vam se baš baš baš ne izlazi iz kuće – barem buditi praktični i radite nešto korisno.

A kako vi počinjete jutro?

PS: Ako uživate u vožnji skejta, rolera, trotineta ili drugih alternativnih točkova a ne želite da vas vide (i osuđuju #mentalitet) Hercegovačka ulica u zoru je idealna za to.

One thought on “Jutarnji outdoor tRip”

  1. odlican i inspirativan clanak! tera me da odmah izadjem na vazduh, za pocetak 🙂 podrska za BUDZAK.ME !!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *