budzak blog

Kako najgluplje potrošiti dosta para, a najmanje se iscimati

Znate onu priču kako su dva lika – štaviše dva brata, što dosta i objašnjava, slični geni, DNK pa i nivo gluposti – sa Zabjela* (naselje u Podgorici) potrošila 35000 eura? U ovom tekstu ćete vidjeti da je to za prosječnog građanina u Crnoj Gori realno zicer odluka, bez predumišljaja, pi**in dim.

Naime, dva brata su bila pametna, ili bar rekli sebi: “Ej nismo ni mi gluplji od drugih, eno onaj i onaj kako su bili glupani i u osnovnu i srednju pa se bave uspješno time i time, a tek onaj bez dana škole pa kako prolazi, a tek onaj šta je sve iskombinovao a vazda je bio baš ograničen – dakle može se!”

I odluče da ulete, ničim izazvani, u građevinarstvo. Jednostavnom računicom veoma uspješno “strefe” sve slučajnosti – kupe zemlju jeftino, predstave kao skuplju, nađu investitora, naprave obračun, za par mjeseci podignu manju stambenu zgradu sa par stanova koji se prodaju i ostane im posle svega posla čisto 35000 eura. Kapa dolje.

Not bad, not bad at all

Šta raditi sa tim parama sad? Inteligentno su zarađene, bez mutnih radnji i likova, sreća pratila hrabre i za iskrenu namjeru su bili iskreno isplaćeni. Nikog nisu prevarili, zakinuli, nisu se zadužili niti ih je na bilo koji drugi način glava zaboljela.

Jednostavan pristup se nekad isplati i s vremena na vrijeme se zadivim tim dobrodušnim “banalnim” ljudima kojima je sve jasno, sve je crno ili bijelo i nemaju nikada nekih nedoumica i poteškoća u odlukama. Možda bi svi i trebali razmišljati i djelovati tako, u nekom izolovanom perfektnom sistemu, hm.

Nego, šta bi sa parama? Veoma jednostavno!

Easy peasy lemon squeezy – kupiti po nova kola!

Da se za vazda u pjacu zna da su se kupila NOVA kola. Nova – ispod čekića, iz salona, sa sve etiketom i mirisom. Nova kola ne kupuje svako već samo uspješni, i mazo-ljubitelji bankarske čizme u vidu kredita, lizinga i drugih neugodnih peripetija. Nova – da se zna!

Pritom su za ništa pare prodali dva svoja 10 godina pažena i mažena kvalitetna ljubimca tipa Seat Toledo i Pežo 406 i za njih u ekstazi posjedovanja keša u džepu navrat-nanos dobili po tričavih 2-3 hiljade. Zamijenili za 2 nova plastična Dastera od po 20 hiljada i Bog da ih vidi.

I realno, nisu izgubili. Imali 2 solidna auta – i dalje imaju 2 solidna auta, malo se igrali s tržištem i eto, pozitivna nula. Sami zaradili sami potrošili, ne može im se zamjeriti. Kao kad u fudbalu presječeš neku loptu svojom pronicljivošću i imaš sva prava da je raspališ po golu bez trunke razmišljanja da ima i drugih, daleko logičnijih i racionalnijih opcija.

C’est la vie!

* Zabjelo je super naselje, čak i svojevremeno samoproklamovana Republika i svaka insinuacija je u smjeru najiskrenije promocije ove teritorije

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *