Kendama Japanska Drvena Igračka

Kendama – drvena japanska freestyle igračka za sve prilike

KENDAMA je igračka koja već vjekovima uživa popularnost u Japanu, kod djece i odraslih. Iako na prvi pogled djeluje veoma jednostavno, kendama igračima nudi više od 1000 različitih tehnika koje treba savladati. Može se igrati na bilo kom mjestu i predstavlja izazov za svakoga, nezavisno od pola ili godina. U određenim krugovima ljudi kendama je ravna skejtbordu.

Sastoji se od drške zašiljene na vrhu, tri činijice različitih veličina i kugle sa malim otvorom sa jedne strane. Na dnu drške se nalazi srednja činija, a mala i velika činija se nalaze bočno na dršci. Kugla i drška su povezane kanapom i njihov spoj daje naziv ken-dama, tj. drška-kugla. U osnovi, igra se sastoji od nabacivanja kugle u neku od činijica ili na šiljak drške, ali postoji nebrojeno mnogo kombinacija i specifičnih tehnika za izvođenje. Napravljena je od drveta, a osim za zabavu služi i za vježbanje koordinacije oka i ruke ali i cijelog tijela, koncentracije i brzog reagovanja.

Japansko Ministarstvo obrazovanja je 1876. godine uvrstilo kendamu u svoj izvještaj o obrazovanju djece. Sedamdesetih godina prošlog vijeka osnovana je japanska kendama asocijacija (JKA) pri kojoj su ustanovljene proporcije igračke i pravila igre, tako da je kendama prerasla u takmičarski sport.

Kendama je idealna za npr. Veliku plažu, kad frizbi “ne radi” zbog vjetra

Kod nas se može nabaviti tako što ostavite vaš kontakt u komentaru ovog teksta. A sad pogledajte kako to rade profesionalci.

7 thoughts on “Kendama – drvena japanska freestyle igračka za sve prilike”

  1. kendama stvarno super izazovno izgleda, mada kad sam kupio shvatio sam da i za najosnovnije trikove – nabacivanje kugle u ove rupe treba poprilicno vremena 🙂 tako da ovi trikovi iz videa ce leci tek posle par godina po mom dosadasnjem iskustvu sa kendama igrackom 🙂

  2. e super je kendama stvarno i nevjerovatno koliko vremena treba za napredak, definitivno nije jedna od stvari koje savladas za par sati ili dana i onda se smaras. ima milion mogcnosti za napredovanje…sasvim kul!

  3. vrhunska stvar, totalno analogna igracka sto bi se danas reklo. i vjezba za zglobove, shake, prste, koordinaciju…ma sve. ludilo

  4. Odusevljen sam. Imam 71 godinu i rado bih kupio kendamu za unučiće. Imam ih petoro u rasponu od 5 do 15 god. To nikako ne znači da i ja ne bih probao.
    Nadan se da nije skupa.
    Pozdrav.
    PPP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *