budzak.me blog

Korset – tihi ubica ili bezazleni donji veš

 

Žena kao lepši i slabiji, krhkiji pol, uvek je bila sklona isticanju svoje lepote, što zbog plodnosti i brutalno rečeno razmnožavanja, utoliko kasnije i iz lične satisfakcije i samopouzdanja.

Izražavanje individualnosti i lepote, kad malo bolje pogledamo, podleže uniformisanosti i trendovima masa, što je pomalo kontradiktorno, morate priznati. No dobro, to prati ljudsku vrstu od početka moderne civilizacije.

Korset, jedan od najdivnijih modnih detalja u istoriji ženskog odevanja (isključivo subjektivno mišljenje)

Korseti su nastali u 18-om veku i bogami dugo bili trend, bezmalo 2 veka. Ideal ženske lepote i njegovog transformisanja menjao se iz perioda u period. Korseti su u svoje doba služili da istaknu figuru žene koja je težila da svoje telo oblikuje po konturama peščanog sata. Međutim, ova ideja išla je do tih mera da je stezanje prelazilo granice normalnog, lomilo rebra i sužavalo prostor u kome su smešteni unutrašnji organi abdomena.

Najjekstremniji slučaj poznat istoriji korsetskog deformisanja tela je žena po imenu Ethel Grunger. Gospodin Grunger je uživao u stezanju njenog struka i pritom je vremenom primoravao da ulazi u sve manje i tesnije korsete kako bi na kraju Ethel dogurala do obima struka od 33cm što je učinilo ženom sa najtanjim strukom u istoriji ljudske civilizacije.

Svakim danom bila je primoravana da nosi korsete, satima, dok tortura nije prešla u nošenje istih danonoćno i neprekidno. I mazohista kakav očigledno jeste, Ethel nije pobegla od muža, već je prihvatila sopstvenu „sudbinu“ i iz ljubavi prema njemu počela da uživa u bolovima i transformaciji koju doživljava.

Njegov fetiš otišao je dalje, time što je naterao na ekstremne pirsinge praveći joj rupe na ušnim školjkama, nosu, bradavicama, jeziku. Primoravao je da nosi štikle toliko visoke, dok na kraju nije hodala samo na vrhovima prstiju.

Priča o Ethel Grunger jeste jedna od ekstremnijih ali to dovodi do zaključka da su žene zbog lepote, ljubavi ili iz drugih pobuda u stanju da postignu ekstremno ružne transformacije tela opasne po život.  Zar sve što je lepo čovek mora bar na trenutak da pretvori u ekstrem, problem, bolest?

I kada bi korseti ponovo postali prvi modni izbor žena, samo bi isplivale one koje su se do krajnjih granica izdržljivosti stezale da su im se pluća, creva i svi ostali organi abdomena smeštali u minimalni prostor. Od tako divnog komada garderobe napravile smo tihog ubicu, jer zašto ne izjaloviti sve što je lepo.

Da je drugačije, kosilo bi se sa ljudskom prirodom, nažalost.

Photo: Thedailybeast.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *