budzak.me blog

Mogli bi lagano da naučite da svirate gitaru – za mjesec dana

E sad kad ste pročitali ovaj naslov sigurno mislite ma daj, kako za mjesec dana, to je teško, nije džaba muzička škola 6 godina niža plus pripremni, pa tek onda imaš osnove neke pa onda srednja muzička, pa možda i akademija… Mada ima i onih koji bi rekli šta mjesec dana – 4 sata (pozdrav Timu Ferris-u). Lijepo je imati pozitivan pristup i motivaciju, priznajem.

Kako sam imao raznih slučajeva kod drugara koji su se igrali ovom igračkom i znajući prosječne gitarske predispozicije recimo 30-godišnjaka odgovorno tvrdim da se za mjesec dana moće naučiti toliko da možete čitati standardne akorde i izvoditi vaše omiljene lumere (pozdrav Petru Kočiću) uz vrištanje vas i drugara vaših do kasno u noć, zavazda. Pritom uopšte ne mislim na standardne akorde na prva dva polja već i na sve riffove i barre hvatove dokle god ima pragova na kojoj već gitari svirate.

Sad već mislite da fantaziram – vidi ga, sportista prolup’o (pozdrav Duletu Saviću). Ali ne, ovo je toliko lako da vi ne možete vjerovati, a ne možete vjerovati samo zato što većina Nevjernih Toma uopšte nije pokušala pa je logično da nisu  ni uspjeli. A onda kad uspijete, imaćete u rukama takvu meditativnu spravu, koja će vas držati uz sebe cijeli život. Ne pretjerujem, pitajte bilo koga ko svira (a da nije za novac).

E sad, šta si zatupio s gitarom, koji će mi gitara, gledam Arsenal – Šefild, š’a mi fali

Sviranje gitare, za početak samo za sebe, je takvo razgibavanje mozga da ćete osim žica osjetiti i vibraciju sive mase u obje hemisfere, jer ima tu i logičkog i kreativnog a sve isprepleteno i plus vas neprestano drži u sadašnjem trenutku. Ima beskonačno nivoa (ne možete “obrnuti” ovu igricu) tako da je jedna od onih stvari gdje savršenstvo nikada nećete dotaći, možete samo iz dana u dan biti bolji i ponizno biti zahvalni za duhovno bogatstvo koje vam niko ne može oduzeti.

Naravno, na samom početku bitan je sami pristup. Ako krenete da učite sa youtube-a, vjerujem da ima milion tutorijala. Većina su neodgovarajući na razne načine (odbojni likovi, akcenti, produkcija, fokus sviranja). Ako želite neki kvalitetniji kilometarski video tutorijal, možete ukrasti od lynda.com sa thepiratebay-a. Možete i naći neku školu klasične gitare za muzičku školu i za par mjeseci znaćete mnogo tonova, skala i Odu radosti.

Ali ako želite offline mentora od krvi, mesa i duše koji će vas direktno od nule naučiti tonovima, akordima, ritmovima i tehnikama sve dok Wind Cries Mary bude zvučao kulje od samog Hendrix-a – kliknite ovdje.

Peace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *