budzak.me blog

Novi trotoari u Bloku 5 i je li moguće da je to toliko komplikovano izvesti?

Gledam svakodnevno izradu novih trotoara oko Bloka 5 i prisjećam se rečenice mog drugara građevinca Đuke kako su naši majstori dobri do 80% radova, a onih 20% finih finalnih ne mogu odraditi jer jednostavno to ni “ne vide”. Nemaju osjećaj za filing, šta li. Ti senzori su im pocrkali u softveru i nikad ih neće sanirati. Nije big dil, rekli bi neki, ali zapravo i jeste jer zbog takvih stvari smo tako generalno traljavi kao nacija i pojedinci – jer to podržavamo ignorisanjem.

Pa zar je toliko teško izliti masu betona između dasaka, poravnati i sačuvati par sati da se osuši, kako svaka budala ne bi mogla upropastiti, a znamo da budala ima iha-ha? Svakako nije nauka ili bar ne bi trebalo da bude. E – ali izgleda da jeste nauka.

Kod nas je sve nauka

Prosto ne možemo vidjeti primjer dobro odrađenog – ne mogu da vjerujem da ovo pišem ali – trotoara? I to ajde da je neki sa mozaikom, pločicama, različitim teksturama, fugama, materijalima i ostalim zavrzlamama, čudima i komplikacijama, nego – plejn vanila.

Zato sav posao koji se može svrstati u finije radove očekujemo jedino od stranaca ili ovdašnjih entuzijasta države nam, a koje možemo nabrojati na prste dvije ruke. Ljudi koji rade ovaj posao očigledno imaju sigurnu platu i baš ih briga što ćemo mi to gledati pred ulazom idućih 30 godina dok prispije za ponovnu rekonstrukciju i obnovu, ako i tada.

Njihovi nadzorni organi su po kafanama, ugovaraju nove poslove jer su ovi samim “lijeganjem para na račun” potpuno završeni i koncentrišu se kako da što više tog “državnog” materijala ubudže u privatne projekte za rođake, prijatelje i neprijatelje. Nezasiti su i ne stide se rugla od posla, koji obavljaju u 21. vijeku sa standardima iz 14-tog. Ne stide se ni guzice, a obraza očigledno nemaju.

Padoše mi na pamet i katakombe po Hercegovačkoj ulici no o tome ćemo u zasebnoj priči

Prošetajte krug oko Bloka 5, pogledajte najgore radnike na ovom dijelu svijeta – da ne “reklamiramo” ovdje firmu za koju rade – i potpišite se eventualno i vi u beton, ostavite trag patike, šake, čega god i tako zauvijek urežite svoj trag u Podgoricu, bićete “ponosni” na svoj postupak dovijeka. Jer niko ionako ne pazi, a možda i ohrabruju narod u tom smjeru, sudeći po broju tih njima vickastih vandalizama koji izgleda gorepomenutim primitivcima život znače.

Možete sarkastično i pohvaliti radnike ako želite i skrenite im pažnju na to kako su predivan posao obavili. Takođe ih možete i ispsovati – neće mnogo značiti jer obraz im je đon ali eto, kad već vi plaćate – a PLAĆATE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *