Petlja

Duševna vezanost u čvor. Ili samo glava misli da je životno vezana? Ne mogu da razumem. Sve kao deluje normalno u izboru koji napravis, radiš kako najbolje umeš i opet nije dovoljno.

Nije dovljno da misliš ispravno, jer tvoje ispravno možda nekom ko ti znači nije ispravno. I kako pomiriti ispravno sa neispravno ispravnim? Pokušavaš da se izboriš prvo sa sopstvenim odlukama i onda shvatiš da taj izbor nije dovoljno pomučen snagom, nego moraš i da ga koriguješ. Umaraš se. Ali trud ne izostaje, iako se i dalje umaraš. Do koje svoje mere možeš da ideš, ni to ne znaš, nego preuzimaš rizik da i dalje guraš kao som, sam protiv sebe, nadajući se najboljem.

Nije dovoljno nikada ništa što uradiš, jer život konstantno pravi nove situacije u kojima moraš da se snađeš

Dok god dišeš preuzimaš rizike da možda nešto može, a ne mora da se ostvari. I ti i dalje svakim novim danom odobravaš rizik i konstruišeš novu snagu za koju možda u trenutku nemaš pokriće.

Želudačna vezanost u čvor. Moraš da prećutiš iako bi vrištao, a znaš da si po svim ikadašnjim logikama u pravu, a opet ne smeš da guraš to. Ili se zajebeš, pa izguraš deblji kraj. Gde je tu logika? Da li kao smisao postoji, pošto je kao reč svi znamo?

Ako želiš sam svoju filozofiju, onda je samo tvoja logika neprikosnovena i kao takva te vodi. Ali ako ne želiš, onda ona kao entitet gubi smisao. Ajd’ uskladi se sa sobom. Preuzmi rizik malopređašnji i živi logično bez skroz sopstvene logike.

Očigledna poenta je u samoodvratnom sebičnjačkom preživljavanju do te mere da si sposoban da te drugo sem svog ne zanima. Ali, ako nisi od te fele, ili ako ukapiraš da si gurao do momenta gde si izgurao ali samopovredio se, kako to popraviti, a opet ne izgubiti sebe?

Misliš glasno, što do neke mere ima smisla jer materijalizuješ reči koje postaju realne. U ovakvim situacijama koje život besomučno oberučke pruža, pokušavaš da se pojednostaviš kako bi se snašao sa svojim itekako potrošnim mozgom. Možda sve to i jeste jednostavno.

U tome je i filozofija ovog trenutka kojim je život obeležen. Jedina caka su muda. Skupi ih da budeš u balansu i da zadržiš nesebično davanje u sebičnom oduzimanju.

Photo: Pavle Ćalasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *