budzak.me blog

Pohvala nestrpljivosti

Kada bi nestrpljivost bila entitet za sebe, mogla bi se hvaliti da je, od svoga nastanka do pamtiveka mnogo ljudskih misli uzalud potrošila, mnogo osećanja izazvala, mnogo bolesti prouzrokovala.

Često se trudi da mi bude najbolji prijatelj. Može se pohvaliti time da je brzina infiltriranja u ljudski mozak jedna od njenih visoko rejtingovanih vrlina. Momenat kada te obuzme, ne pita da li imaš hrabrosti da joj se suprotstaviš, niti da li imaš volje da je sprečiš u svojoj zamisli.

To je najbrža i najlakša sila koja upravlja trenutkom. Htela bi sve, odmah, sada. Uporna je da svoje bivstvo toliko agresivno premesti iz misli u realnost, da je u stanju da te razboli u pokušajima svog ostvarenja.

Dugo se poznajemo, Nestrpljivost i Ja. Dugo mi se hvali svojim vrlinama i uporna je u tome da sve te hvalospeve prisvojim kao svoje. Mnogo ima zaraženih misli, jer svoj umilni glas neguje kao kakva operska diva.

Mnogi pokleknu pred njenom lepotom

Zamrači um i celokupnu njegovu snagu usmeri ka jednom malenom trenutku koji se mora odviti odmah ili u bliskoj budućnosti i pretrpa ga različitim ostvarenjima za koje nema realnu potporu.

Pribegavala sam različitim metodama i pokušajima da je ignorišem, ali je njena upornost i raznolikost toliko istrajna i nepresušna, da mi se opcije borbe sa njom ili protiv nje iznova i iznova otvaraju. Cilj joj je da te umori.

Nesavršenost Nestrpljivosti je takođe tema njenih hvalospeva. Od toliko svojih mogućnosti i širine, ne može da se izrazi, jer mora postojati samo u tačno bliskom i određenom trenutku i ne može sve svoje kvalitete smestiti u taj mali vremenski prostor.

Želi me za prijatelja i grčevito se drži tik tu blizu i mnogo se iznervira kada joj zapretim Strpljivošću. A Strpljivost daleko, daleko u nekoj zabiti mozga, gleda svoja posla.

No, uspeh je i kada samo pretnja uspe i utiša hvalospeve makar na trenutak, jer i taj trenutak može odložiti širenje laži da su sve, odmah i sada jedini bitni za preživljavanje istog momenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *