budzak.me blog

Pokretač ponašanja

Posebnosti mogu napraviti razlike. I to, toliko veliki razdor da ti daju snage da istraješ ili bar pokušaš, u najnerealnijim situacijama.

Posebnost i različitost mogu biti sinonimi. Ali, ne u onom urbanom smislu, biti poseban znači biti drugačiji. Tada si isti kao i svi, jer se svi trude biti drugačiji na isti način. Govorim o posebnosti koju osetiš, a koja se ogleda u običnom. Samo ta iskra, koja ti kane na lice, neosetno, a ti imaš dovoljno osećaja, strpljivosti i požrtvovanosti da je vidiš.

Ta tananost otvara dušu i sipa je svuda, iz tebe, oko tebe, u drugoga, svuda. Možda i nećeš primetetiti da se dešava, ali ćeš osetiti da si je izgubio, da ti se iskrala sa lica, iz ruku, iz života, ako ne budeš pažljiv da je sačuvaš.

Posebnost se otkriva na način koji je tvoj, jer stvar je kako ti gledaš na stvari

Osećaj je tananost duše koji dozvoljava da osećaš stvari. Ako ga prepoznaš, prepusti se, ako ne, zaobići će te i bićeš uskraćen, ali u isto vreme i nesvestan da si je propustio.

Ljubav je jedna od mogućnosti spoznaje posebnosti.  Prijateljstvo je transparentniji portal. Porodica je luksuz posebnosti koji, ako uspeš da dostigneš u najjčistijem, bezuslovnom pogledu, otvoriće ti sve divote svog bivstva.

Preolako se shvata posebnost

Toliko različitih entiteta nosi u sebi i toliko jednostavnosti, a samim tim i težine za dostignuti, da je ljudima lakše da je iskorišćavaju u svom najgorem spoljašnjem opisu. Jer, danas je biti poseban ustvari biti isto drugačiji. Ta uniformisanost i potreba za istim je šupljina. Pitanje je da li su ljudi koji se daju za drugačije, zapravo posebni. Uglavnom, nisu.

Posebnost se ne ogleda u ponašanju, već u kostituciji cele ličnosti sa akcentom na osećaje, koji su glavni adut i pokretač misli, a misli samim tim pokretači ponašanja. Kompleksnost doživljaja posebnosti i njene jedva primećenosti, izraz je snage i volje i dovoljno otvorenog pogleda.

Jednostavnost i duševna zrelost prave posebnost, a nju je teško opisati čistim postupcima i ponašanjem. Zato poštuj tu iskru na licu koja ti se pruži, možda će postati tvoja posebnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *