budzak.me blog

Razmišljanje vs. Nerazmišljanje

Kao i svako od nas, želim da ne razmišljam. Želim da ugasim tu mašinu u glavi koja ne prestaje. Ali, ne želim da je ugasim doživotno, jer moj instinkt radi kao i tvoj. Kad bih samo mogla onda možda da je utišam.

Ajmo da probamo tako, ali da je ne utupimo stajanjem, prerazmišljanjem koje vodi ka utupljivanju, ćutanjem koje vodi stagnaciji… Hajde da razmišljamo, ali da ne razmišljamo.

Kako pomiriti brzinu života sa brzinom razmišljanja i delanja? Teško se snalazim u ovom vremenu gde treba i živeti i razmisliti kako ćeš živeti.

Pokušavam da smislim kako da razrešim ovo što pokušavam da kažem. Teško je. Teško je sa mislima, teško je sa situacijama koje neprestano dolaze toliko brzo, a ti, vremenom moraš da se nosiš sa njima, sada, odmah. I niko te ne pita da li si pripremljen na to, niti te ko pita kako ćeš sa time izaći na kraj.

Moraćeš vremenom ili da očvrsneš ili ne

Ako te život pripazi toliko, da u očima onih koje nije mazio, budeš tolerisana jednika, koja nema osećaj surove realnosti, onda bolje ćuti. Ili, da znaš da se snađeš u realnosti koju nisi osetio.

Mozak nas štiti od nas samih, tako da uvek možemo neko vreme da se oslonimo na njega, dok ne popusti. On će štititi telo neko vreme, a znamo kako vreme brzo prolazi. Ajmo da probamo tako, ali da ga ne utupimo stajanjem, prerazmišljanjem koje vodi ka utupljivanju, ćutanjem koje vodi stagnaciji…

Hajde da razmišljamo, ali da ne razmišljamo

Pričam sebi kao što pišem sada… i trudim se da budem realna i da kažem da je jedina samospoznaja i boljitak u samom sebi, da konstantno ne popuštamo mislima i mozgu, ali i da budemo prijatelj sa njim, jer prijatelji mogu da smire i preusmere, kao što i mozak može da zaštiti unutrašnje organe dozirajući najgore, na način i da srce profitira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *