budzak.me blog

Sadašnjost koja budućnost znači

Sadašnjost nam je pojela svaki parametar pristojnosti. Kako se ponašati u toj sadašnjosti? Parametri pristojnosti se menjaju vremenom. Nažalost, sve je gore u ovoj našoj promenljivoj sadašnjosti. Pristojnost je u svom ponašanju dobila nove oblike u skladu sa sadašnjošću.

Evo da pojasnim, na banalnom primeru. Nekada je postojao bonton u međuljudskim odnosima. Postojala je neka suptilnost, šarm, harizma kojom ti neko priđe i time i dobije ono što zatraži. Danas, sve je nekako brzo i u skladu sa negubljenjem vremena. Danas se onako prosto i kuso zatraži ono što se želi u trenutku. Svejedno da li se radi o intimnim odnosima, ili o pronalaženju posla.

Ne postoje, u ovoj našoj sadašnjosti merila pristojnosti

Ako želiš da me odbiješ za posao, za koji sam kvalifikovana, ukoliko smatraš da će ti moje porodiljsko odsustvo zakucati na vrata, nemoj to da uradiš tako što ćeš me pitati da li želim decu u bliskoj budućnosti. Odbij me zato što nisam kvalifikovana za isti, jer ti onda ne mogu biti dobar radnik.

Ukoliko želiš sa mnom intimnost, nemoj mi reći, ajd da imamo seks, a da me pritom odbiješ ako ti kažem, pozovi me na kafu. Odbij me ako ti ne odgovaram nakon upoznavanja moje ekspresije prilikom prvog razgovora.

Ljudi su postali odvratno sebični. Polažu prava na svoje vreme u odnosu na tebe. Najgore je što i ti to radiš. Oblikuje te sadašnjost, koja je tvoja svaki dan kad otvoriš oči. I sada je sada i sutra je sada kad se probudiš, kao i mesecima kasnije, dok god gledaš danas. Bilo to danas sad, ili za 20 godina, ako ih doživiš.

A u svemu tome ti gubiš vreme

Dragoceno vreme u kome si, da si imao sposobnost da vrednuješ osobu ispred sebe, mogao zapravo da dobiješ kvalitetnu budućnost, bilo u poslu, intimnosti, druženju, međusobnom bilo kakvom odnosu. Ali ne, povinovao si se svojim trenutnim željama, pa makar po cenu izgubljenog vremena koje si čvrsto mislio da ne gubiš.

Ako pokušamo da sagledamo iz ugla neizgubljenog vremena, shvatićemo da ono znači da stanemo i sagledamo stvari. Šta će nam značiti to zapravo u budućnosti? Koliko god se to činilo teškim, zapravo je prilično jednostavno, jer univerzalne istine su ono što se prosto pokazuje bez mnogo prerazmišljanja. Znam da su najteže, zato su i ostale univerzalne. Mogu se primeniti i na odnos koji tražiš na pogrešnom mestu od pogrešne osobe, na posao, ako tražiš beživotnog robota kod osobe koja ima život.

Budi pristojan i suptilan u nepristojnoj sadašnjosti, okružen nepristojim ljudima. Možda prepoznaš da si našao ono za čime si zapravo tragao. I prihrli tome, jer u ovom moru brzog i sebičnog bivstvovanja, jednostavnost je teška za naći je, a znači kvalitetnu budućnost kojoj svi težimo.

Photo: Pavle Ćalasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *