budzak.me blog

Sticaj okolnosti

Sticaj okolnosti. Često upotrebljavana sentenca. Šta zapravo znači? Znači da je skup događaja toliko bio blizu tvog uticaja, da zamalo nisi uspeo da ga kontrolišeš.

U situaciji sticaja okolnosti, život ti ostavlja mali prostor kontrole koji može da urodi plodom i da bude ishod pozitivan po tebe. Ukoliko ne prepoznaš momenat i ne uložiš dovoljno energije postaće ti neprijatelj i tvoj upliv u njegov dalji tok više neće postojati.

Obično se završava negativno. Nakon toga mu pripisuješ drugačiju zvučnost pri izgovoru i kažeš da se takav sticaj okolnosti i nije najsretnije završio.

Pokušavam da budem informativna, ali mi ne uspeva, jer emocije koje ti boje nametnute situacije su presubjektivne. Tada dolazi do neprepoznavanja momenta kontrole i gubljenja ili nemanja volje da istraješ u opcijama koje ti život zapravo pruža.

Posmatrano sa strane, da kažem, pozitivnog, nema lepšeg do da imaš sticaj okolnosti koji u tom prozračnom sitnom momentu, ako umeš da vidiš, možeš da iskoristiš. Međutim, ljudski racio, zajedno sa emotivnim, pomeša se toliko, da shvati tu plejadu različitih udara realnosti, doslovno negativno.

Izgleda da nam je u prirodi posmatranje kroz negativnu prizmu, jer koliko god to paradoksalno zvučalo, lakše je

Čovek može napraviti ušuškanost i u blatu, da se grubo izrazim. Ne mora svako blato biti blato, isto kao što ne mora da bude lep ambijent uvek zaista lep, kad zagrebeš ispod površine.

Sticaj okolnosti koji nam se dešava, zapravo smo mi napravili, iako nam deluje kao nenadan. Imamo upliv i u njegovo dešavanje, skoro podjednako isto kao i u njegovo nedešavanje i u nesposobnost prepoznavanja mogućnosti iza toga.

Ishod zavisi od volje i mogućnosti prepoznavanja onog gore pomenutog pozitivnog u svemu tome što nam se pruža u deliću sekunde. Možda jeste prenatrpano i uzburkano za tvrdi racio i meke emocije, ali tu je i dešava se svako malo.

Pokušaj da uspeš raciom da iskoristiš mrvicu kontrole koja ti se u moru sticaja okolnosti pruži. Emotivno će ti biti zahvalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *