nudzak.me

“Sve ima svoje” i ostale mudrosti naših starih

Izreke iz naroda, zaostavština starijih sa ovih prostora često prožive čudan vijek, kroz shvatanje i živote ljudi koji ih se katkad prisjete. Svi smo ih se naslušali do guše tokom djetinjstva i tada sve uzimamo zdravo za gotovo i znamo da su te kratke a sadržajne rečenice vjerovatno tačne čim nam ih ponavljaju bezočno u svakoj prikladnoj situaciji ali ipak nismo opipljivo ubijeđeni. Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada – ok, zvuči logično, može, usvaja se, idemo dalje.

Onda dodje neki turbulentni period puberteta i dalje, kada se na izjave tipa U zdravom tijelu zdrav duh reaguje sarkazmom i smijehom u glupavom maniru. Ko rano rani dvije sreće grabi da ni ne pominjem. O tipu koji je Strpljen i spašen nema ni govora, poslat je na giljotinu od strane društva. A tek što ima društava i “društava”.

A potom u trećoj rundi shvatiš da si se (“brajko”) sa premoćnim stvarima pokačio i da imaš protiv njih šanse kao što po Šredingeru imaš teorijske šanse da se zaletiš u betonski zid i prođeš kroz njega – atomi između atoma stajl – i da neokrznut izađeš sa druge strane. Dakle nije nemoguće, samo nema neke strašne šanse, da ne kažem nikakve. Onda fino sjedneš, prerazmisliš i shvatiš da je 10 starih mudrosti puna kapa i previše, da se život skocka baš.

Sve ima svoje je vjerovatno najsveobuhvatnija izreka, koja plasira filozofiju da se sve dešava baš kako treba, da greške ne postoje i da je sve u redu i u svom terminu, samo treba da se opustimo i uživamo u filmu koliko možemo i umijemo. Tu i tamo često neku dionicu možemo improvizovati ili totalno kreirati i u tome i jeste ljepota (“proklete”) mogućnosti izbora koja mora da postoji.

Nisu ni naši stari, kao što se vidi, dibidus operisani od taoizma i istočnjačkog viđenja života

Često vidim nadmenost mlađih generacija u odnosu sa najstarijima kao i nekakvo ružno i krajnje neprimjereno potcjenjivanje. “Pušti babu, šta baba zna, izlapila”. Zaboravljate da su oni prošli 5 vaših života, u mnogo težim uslovima, bez fejsbuka, dojč kafea i skoro svega ostalog čime se danas svakodnevno zamlaćujemo, a što je umnogome nepotrebno. Zaboravljate da gledate samo u onih 10 posto ledenog brijega koji se vide.

Peace.

photo: Pavle Ćalasan

PS: Pohvalite stare svaki put za onu mrvu kulturnog nasleđa koje ste gratis ućarili, a koje će vam ne samo valjati (o prokleti konzumerizam!) nego će vas i voditi u životu. To je nemjerljivo u ikakvim konvencionalnim valutama, a bićete bogatiji “komaT”.

Budite heroji – makar na jedan dan. Za sebe.

10 thoughts on ““Sve ima svoje” i ostale mudrosti naših starih”

  1. mnogo mi se svidjaju tvoji tekstovi, nisu dosadni predvidivi i banalni kao sve oko nas. keep on rocking in a free world!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *