Transformersi Podgorica

Transformersi odlaze iz Podgorice posle skoro godinu dana

Transformersi – zaštitni znak Podgorice u zadnjih godinu dana – odlaze. Jutros je glavu položio na panj prvi od njih, iz Hercegovačke ulice, koji je držao stražu kod Njegoševog parka. Jeste, onaj žuti, sa rupom na dupetu. 

IMG_20150602_082406

Naravno, ne računamo odlazak Megatrona koji je nasilno uklonjen sa trga zarad neke NATO promocije koja je očigledno bila toliko važna da su po prvi put otkad je parking postao trg skinuli SVE sa istog, bankomate, reklame, uličnu rasvjetu pa čak i milion “mugića”. Ne računamo ni nedavno nasilno obezglavljivanje transformersa ispred biblioteke, ali taj vandalski čin nije ni vrijedan pomena.

Meni je lično veoma fascinantno i drago da je totalno pozitivno umjetničko pražnjenje jednog superambicioznog dvadesetogodišnjeg lika postalo simbol našeg glavnog grada. I to sasvim opravdano.

Postavljeni su prošle godine povodom izložbe autora Danila Baletića na manifestaciji Podgoričko Kulturno Ljeto. Zanimljivo je da su trebali biti izloženi manje od mjesec dana a ostali su čitavu godinu. Ne zaboravite, slike i priče su obišle svijet, bilo je reportaža iz 50-ak zemalja na skoro svim jezicima. I to bez ikakvog marketinga i presije, ljudi su iskreno i volonterski izražavali i dijelili svoje oduševljenje.

Sada će se stvari vratiti na staro, vratiće se titula Milenijumu ili Sat kuli ili čemu već. Ja ionako u zadnje vrijeme strancima koji žele da vide nešto u glavnom gradu jedino i pokažem Staru varoš, Drač i Transformerse. Jer, budite realni, šta još ima u Podgorici vrijedno pomena, a da vjerno prenosi sami duh grada? Transformersi, ARIVEDERĆI!

Obiđite Transformerse – još jednom – po zadnji put.

3 thoughts on “Transformersi odlaze iz Podgorice posle skoro godinu dana”

  1. Bravo!

    Znas, ovo sa Transformersima je vanserijska ideja i volio bih da ostanu u PG dok je grada i vremena. Ali bas zato sto se radi o djelu koje prevazilazi lokalni znacaj, vjerovatno ce produziti dalje, BG ili jos dalje u inostranstvo:)

  2. bilo pa proslo novo je doslo. bice vazda novih stvari, boljih i gorih ali rispekt za transformerse i tvorca – danilo baletic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *