budzak.me blog

Trenuci se mere udisajima

Život se sastoji vremenski od mnogo trenutaka. Koliko njih će biti vredni pažnje zavisi od psihoemotivnih faktora.

Ne postoji definicija trenutka, sem da je izraz za jedinicu mere. Ne postoji definicija momentne emocije, a svakako znamo da je ima i to ne jedna, već sijaset, u zavisnosti od samog trenutka.

Trenutak kad uhvatite nečiji pogled, koji u stomaku izazove treperenje, ili drhtavost, bes zbog nekog saznanja ili razočarenje. Saznanje da ste u trenutku dostigli maksimum snage i sledeći period biće slabiji, jer telo teži balansu. Trenutak kada zastanete i osetite promenu i olakšanje. Sada, dok čitate ovu rečenicu…

Trenutak je treptaj oka

Njegova množina čini situaciju. Lepi trenuci ili ružni, stvar su nahođenja života. Ako pokušamo da ih pomirimo, prevagnuće ružni. Oni prosto ostavljaju više prostora za sećanje, zbog intenziteta i tragova koje na duši ostavljaju. Nemojmo pokušavati. Na kraju, nisu suprotnosti džaba suprotnosti. Treba ih ostaviti na svojim pripadajućim mestima.

Iznenadni trenuci  najgora su, ali i najbolja nenadana mogućnost. Sekund koji ti promeni percepciju zauvek umetnost je života. Nakaradna, omražena umetnost, koju proklinješ, jedva se sa njom miriš i prolaziš pakao dok je ne prihvatiš takvu, u najsirovijem obliku. Sa druge strane divna, nežna, osećajna umetnost koja te spašava iz vrtloga preteranih, samosabotirajućih razmišljanja.

Trenuci se mere udisajima. Koliko ti je udisaja preostalo, toliko će ti se trenutaka desiti. Ne kažem da je bilo šta zapisano, jer doneti izbori većim delom diktiraju život, ali činjenica je da nam je i pri najboljim uslovima i izborima i srećnim okolnostim broj udisaja ograničen.

Prigrlimo lepe trenutke

Dešavanje ružnih trenutaka u životu jedina je i najizvesnija stvar koja će svakog u životu pogoditi. Za stvaranje lepih trenutaka većinom se treba boriti.

Zato pusti telo da teži lepom, ne sabotiraj instinktivnu potrebu za preživljavanjem koja nam je urođena. Ispred svakog ružnog trenutka stoji lep i obrnuto.

Udahnimo i ne dopustimo da prolaze, već svakim udisajem prigrlimo dragocene lepe trenutke, iako se primičemo prolaznosti.

Photo: Pavle Ćalasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *