budzak.me blog

Velika Kiša i Sunce koje će se pojaviti i riješiti sve

Velika Kiša je već predugo trajala u plemenu Lumpi. Veliki Poglavica je odavno bio zabrinut, ali nikada ovoliko. Sve je bilo vlažno i imalo miris buđi i truleži. Stvari su blago počele da se raspadaju. Prvo jedno, pa drugo, pa treće pa četvrto. Jedno je vuklo drugo i potreban je bio jedan duži prekid odvratne mračne kiše, koja je sve uništavala.

Malo Pero je često skretalo pažnju Velikom Poglavici na to da dešavanja nisu logična i da nisu u skladu sa prirodom. Iako veoma mlad, ili možda baš zbog toga, on je tačno znao prirodnu logiku stvari i bio čvrsto povezan na Univerzalnu Inteligenciju. Nije se dao zavarati površinom stvari. I Veliki Poglavica ga je razumio. Bio je očaran njegovom bistrinom i čistim umom ali istovremeno blago nemoćan u datoj situaciji. Jer, ko je dovoljno moćan da stane na put Velikoj Kiši?

Jednog dana, odjednom, Kiša stade i kroz guste mračne oblake se probi jedan slabašni zrak Sunca. Poglavica je to osjetio ali plašio se da je lažna uzbuna, kao mnogo puta do sada. Nastavio je da, skoro bezvoljno, ritmično udara u beskraj svoj prastari ali i dalje magični tam-tam koji je dobio od davnih predaka i krajičkom uma posmatrao razvoj situacije na Nebu. Međutim, oblaci se kao po naredbi razmakoše i jasno čisto okruglo zlatno Sunce obasja pleme Lumpi.

Veliki Poglavica je stajao zatečen i gledao u Sunce, očaran njegovom čistotom i energijom. Njegovo lice dobi novi, blažen izgled. Mada ne sasvim, uvijek je ostavljao rezervu da stvari nisu onakve kakve se namah učine. Oblaci su se još brže udaljavali i uskoro su sasvim nestali sa horizonta. Na velikom plavom Nebu je postojalo samo Sunce, moćno i jasno.

U vazduhu se pojavi nagovještaj boljih vremena. Koliko su se samo ona čekala.

Uživao je Poglavica u trenutku još neko vrijeme, bio je zbunjen i razmišljao je kako je Veliki Magnet odjednom odlučio da uredi stvari kako treba, logično, prirodno, savršeno. Sve će biti sjajno izgleda, posle mnogo godina briga. U tim mislima ga prekide – buđenje. Sve je bio prokleti san. Bilo je mračno, kiša je padala jače nego ikad i sve je opet zaudaralo na vlagu, buđ i mulj.

Photo: Pavle Ćalasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *