budzak veliki brat parovi farma

Veliki brat, Parovi, Farma i ostala politika

Naravno, svi smo upoznati sa ocem svih rijalitija u Srbiji – prvim Velikim bratom. Grubi glas “Svevišnjeg” koji te posmatra, pomno prati, kritikuje ako to zaslužuješ i nagrađuje ukoliko vrediš. Koliko je zapravo nas koji znamo šta je zapravo Veliki Brat i odakle potiče?

Rodonačelnik Velikog brata je zapravo, Džordž Orvel, tvorac dela “1984-ta”. Ovaj naučno-fantastični roman je objavljen još 1949. godine. Suština radnje romana “1984-ta” bazira se na pokornosti totalitarnog društva – široke mase koju slobodno mogu nazvati glupom – od strane vlade odnosno oligarhije i režima. Kontrola se sprovodi po svaku cenu i prema svakom pojedincu koji pokuša i da pomisli o suprotstavljanju.

Kontrolu nad svakom jedinkom ima naravno Veliki brat koji te posmatra, što je i čuvena rečenica knjige “1984-ta”. Svakom domaćinstvu bio je neophodan ogroman ekran preko koga mu se plasirao način razmišljanja. Zvuči poznato? Ti ekrani su zapravo bili kamere preko kojih je Veliki brat imao uvid u njihov (da ne kažem Vaš) pogled na svet, način funkcionisanja, sticanje i trošenje para, način razmožavanja – sve sve sve. Zakonom je bilo propisano da mora u svakoj prostoriji domaćinstva postojati BAR po jedan ekran. “Veliki brat te posmatra”, kaže Orvel. Ako se pobuniš – bićeš mučen najgorim mukama do prevaspitanja.

Mučeničku sudbinu doživljava Vinston Smit, koji radi u Ministarstvu Istine kao sitni službenik, “bedno piskaralo”. Uspeo je pronaći u sebi prostor da uključi mozak i da se suprotstavi režimu. Prevaspitavanje nepokornog bednika jednako je srednjevekovnim mučenjima, a svi otprilike znamo kako su sprovođena: dani, nedelje, meseci u potpunom mraku bez ikakvog osećaja za vreme, iscrpljivanje glađu u tamnicama gde jedva prosečno ljudsko telo može da stane i slično.

Hakslijev “Vrli novi svet” je prvo utopističko delo ovog kalibra i slične ideološke tematike.

Poreklo rijalitija i nije baš tako cvetno i zabavno a najava Velikog brata trajala je mesecima sa sve odbrojavanjem sekundi do početka emisije na “malim” ekranima. Zatim su se rodili “Parovi”, “Farma” i ostali “vidovi zabave” koje bih pre nazvala veoma namerno i ciljano ispiranje mozga.

Buljenjem u tuđe živote i iscenirane profile taman fino možete da skrenete misli od sopstvenih bednih života. To i odgovara Velikom bratu, jer on prvenstveno misli o vašoj zabavi i zaglupljivanju dok smanjuje penzije, plate i kvalitet života, poskupljuje hranu, struju i gorivo, daje otkaze, ukida obrazovanje i zdravstveno osiguranje, a narod se smeje i prepričava kako su se neke dve kurve potukle juče u 3 izjutra dok su ostali u sobi spavali. I rest my case.

5 thoughts on “Veliki brat, Parovi, Farma i ostala politika”

  1. Леп приказ тривијалних програма. Та забава маса која отупи сва чула је прецизније описана у Врлом новом свету. Хаксли се гнуша свега што је масовна производња, а код нас су интернет и телевизија уздигле то на ниво науке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *