budzak.me blog

Zombi apokalipsa – veza, brak, samoća i sreća

Koliko ljudi znate u dugim vezama i brakovima, zadovoljni svojim partnerima, zajedničkim zivotom? Ja, pravo da vam kazem, samo par znam, srećom uključujuću tu i roditelje.

Šta znači biti srećan u vezi? Da li je sreća u vezi u stvari navika prema osobi? U smislu – prođe izvesno vreme, izbledi sve što ima veze sa popularno nazvanim leptirićima u stomaku i samo prihvatiš to tako i nastaviš da sve manje bilo šta tanano osećaš prema partneru. Takvih parova ima na pretek.

I neće da priznaju da sve manje osećaju, jer je ostati sam mnogo veća frka nego priznati sopstveno sebičnjaštvo, preispitati svoju nepokretnost prema toj vezi i preduzeti nešto ili otići. I onda napraviš dete, kako bi ono tako krhko i plačljivo, zavisno od pažnje, popravilo vaš odnos.

Da se vratimo na nepokretnost… Pogledaj sebe prvo, pošto smo se već dogovorili da svi smo instinktivno sebični. Jel želiš pored sebe privlačnu osobu,  prvenstveno fizički, isključujući izgled lica jer to je individualno? Pogledaj se u ogledalo, pa proceni. Daj primer svom partneru delima. U par navrata sam čula izuzetno netačne izjave u smislu: “On će me hteti zbog onoga što jesam, a ne zbog toga kako izgledam.” Pa kako misliš da te primeti, oseti požudu prema tebi, ako te briga za svoj izgled?

U redu je intelektualni progres, moždana gimnastika, načitanost i opšta informisanost

To je sledeća stavka, a fizički izgled koji zahteva rad i uzdržanost, nažalost, prvo je primetan. Ukoliko zaista želiš da ostaneš lep/a i privlačna/an, moraš raditi i stvari koje su dosadne i iziskuju volju i vreme.

Veza je vrlo živa stvar koju treba negovati svakodnevno. Najlakše je dići ruke, prepustiti se svakodnevnici, ispunjavati slobodno vreme sopstvenom ili zajedničkom rutinom i pritom podrazumevati prisustvo ovog drugog. Dosadno je – a kad je tako, onda se čovek pretvori u nezadovoljno gunđalo. Ili pak, ukoliko se ličnost guši pokušavajući da se prilagodi sebičnom partneru, postaje senka, mazohistična figura koja iz slabosti i zavoli taj svopstveni mazohizam, jer drugačije više i ne ume da funkcioniše.

Zar nije lakše biti sam, nego biti sam sa nekim u vezi? Održavanje loše veze samo zato što su godine pritisle i treba se venčavati, ili zato što svi oko tebe imaju veze, ili zato što je nezamislivo biti sam ili zbog sijaset drugih teških i manje teških razloga, direktno vodi u stagnaciju i nezadovoljstvo. Ukoliko nemaš snage – zbog sopstvene veze i sebe u njoj – da radiš na sebi i samim tim i na vama, šta radiš tu?

Previše je zombija po brakovima i vezama

I svi nešto pametujemo, a ništa ne preduzimamo da se ova zombi apokalipsa završi. Zaraza se širi, a mi smo slabi da se odupremo sporom hodu i nerazumljivim kricima kojima komuniciramo.

8 thoughts on “Zombi apokalipsa – veza, brak, samoća i sreća”

  1. malo izgleda prepotentno pisanje, ali nesto mi govori da je sa pokricem. odlican post kome se valja vratiti. samo napred! xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *